Kulturno društvo Folklorna skupina Razor Tolmin

Folklorna skupina Razor nastopa po vsej Sloveniji, redno gostuje po Italiji, povabljena pa je bila tudi že v Avstrijo in dvakrat na Madžarsko. Kot članica Turistične zveze Gornjega Posočja je večkrat nastopila na različnih predstavitvah, sejmih ...

Folklorna skupina nosi svoje ime po planini Razor nad gorsko vasicoTolminske Ravne in je letos praznovala 20. obletnico delovanja.

Prvoskupino je leta 1985 oblikovala rojakinja Rafaela Dolenc, ki je k plesupritegnila starejše Raunharje. Njihov godec je bil prav tako domačin,saj v vasi skoraj vsi moški znajo igrati harmoniko. Poleg Raunharjev jek sodelovanju privabila še ostale rojake, sorodnike, Tolmince in ostaleokoličane in skupina se je kasneje preimenovala v Folklorno skupinoRazor.

Ob 10. obletnici delovanja je mentorstvo prevzel BorisLaharnar in skupina se je začela javno uveljavljati. Kar trikrat jebila izbrana za zaključno revijo odraslih folklornih skupin vBeltincih, kar je pomenilo javno potrditev dela folklorne skupine priohranjanju ljudskega izročila ter pri raziskovanju in poglabljanjudomače folklorne zapuščine, njenem širjenju in poustvarjanju.

Društvošteje 40 članov. Sestavljajo ga plesalci, pevci, godci in igralcirazličnih starosti, od učencev do upokojencev. Osnovni repertoarskupine sestavljajo plesi zgornjega Posočja: trentarski, bovški,kobariški in breginjski, predvsem pa tolminski. Prikazujejo tudi plesespodnje Soške doline, Benečije in drugih območij Slovenije. V spletihprepevajo ljudske pesmi. Glasbeno spremljavo sestavljajo harmonike,violina, bajs iz pravih ovčjih črev, včasih kontrabas in priložnostnoglasbilo nunu. Člani dramske skupine nastope popestrijo z običaji inskeči po resničnih dogodkih iz nekdanjega vaškega okolja. Noše sosešite po vzoru prazničnih oblačil, ki so jih na tolminskem podeželjunosili v začetku prejšnjega stoletja.

Folklorna skupina Razornastopa po vsej Sloveniji, redno gostuje po Italiji, povabljena pa jebila tudi že v Avstrijo in dvakrat na Madžarsko. Kot članica Turističnezveze Gornjega Posočja je večkrat nastopila na različnih promocijskihpredstavitvah, sejmih doma in v tujini in na drugih prireditvah.

nazaj