Naslovne novice

Festival okusov in umetnosti postregel z novimi užitki.

datum: 06.10.2015

Kobariški štrukelj je bil zvezda dneva, a je imel veliko konkurence. Dišalo je po tolminskem siru, soški postrvi in seveda »kruhu in mleku«, izvirni sladko-grenki sladici svetovne kuharske mojstrice Ane Roš, ki jo je stregel sam auteur filmskega Kruha in mleka Jan Cvitkovič.


Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015
Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015

»Letošnji Jestival je bil pošten užitek za vse. Ne glede na to, od kod prihajamo, vsi ljubimo vse, kar je dobro, lepo in zabavno. V Kobaridu smo ponosni, da smo 3. oktobra gostili to veliko fuzijo lokalne gastronomije in umetnosti, filma in glasbe, čopiča, kamere in kuhalnice. Na izviren način smo počastili tradicijo, kulturno izročilo in sodobno kreativnost«, ne skriva navdušenja Tatjana Humar, vodja turističnega informacijskega centra Kobarid. Lokalni kuharski mojstri, umetniki in rokodelci so na Jestivalu skupaj ustvarjali, razstavljali in si podajali navdihe. Ponudbo odličnih jedi, lokalnih izdelkov in pridelkov so dopolnjevale kreativne delavnice, projekcije filmov, pogovori in razstave. Med najopaznejšimi so bila razstavljena dela kiparja Damijan Kracine ter slikarja in ilustratorja Rudija Skočirja.

Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015

Ta je poslikal tudi najbolj vpadljive uradne predpasnike Jestivala, ki so kot sveže oprano perilo viseli na glavnem trgu v Kobaridu in mu dajali drznejšo podobo kot običajno. »Nonin birtoh« ali babičin predpasnik je bil namreč rdeča nit, ki je povezala domačine, obiskovalce, sodelujoče in organizatorje na letošnjem Jestivalu. »Vedno se je lepo spomniti naših non in njihovih receptov. Zato je bil letošnji Jestival tudi dan vseh babic, njihovih nasvetov in topline, ki jo izžarevajo.« pripoveduje Tatjana Humar.

Jestival okusov in umetnosti 2015 Kobarid

Mestece ob smaragdni Soči, ki je bila letos oklicana za najlepšo reko na svetu, ima na majhnem prostoru neverjetno gostoto odličnih gostilnic in restavracij. Obiskovalce so v ročno poslikanih jestivalskih predpasnikih pričakali številni kuharji in umetniki. Letošnji moto Jestivala »Pošten užitek in dobro zdravje«, povzet po starorimski življenjski zapovedi, so posvojili vsi sodelujoči. Gorazd Marksl iz restavracije Topli val, ki slovi po odličnih ribjih jedeh, je pripravil krožnik po navdihu ženstvenih modnih kreacij priznanega oblikovalca Boruta Šulina. Deboro von Kastelmur iz restavracije Kotlar z raznovrstno ponudbo lokalnih in divjačinskih jedi so navdihnile peščene iluzije na slikah Stanke Golob. S tradicionalno lokalno kuhinjo so postregle domače gostilne in turistične kmetije. Branko in Dora Medveš iz Jelenovega brega pod Matajurjem sta prinesla cel kotel izvrstne hišne jote, ljubitelji sira so prišli na svoj račun na stojnici butične mlekarne Planika, učenci osnovne šole Kobarid pa so tako prijazno stregli s kobariškimi štruklji, da se jim kljub drugim zvrhanim krožnikom po izjemno dostopnih cenah ni bilo mogoče upreti. Za premore med užitki so odlično poskrbeli zgovorni Posoški ustvarjalci. Veliko simpatij so poželi učenci podružnične šole Breginj, ki so z obiskovalci delili legende o panjutskih sirnih zakladih.
 

Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015Jestival okusov in umetnosti Kobarid 2015

Dolina Soče
je znova dokazala, da ni le ena najboljših destinacij za aktivnosti v naravi v Evropi, ampak tudi festivalska dolina z močno ustvarjalno energijo.