Mrzli vrh, Muzej na prostem prve svetovne vojne

Poglej na zemljevidu

Z vrha hriba se ponuja lep razgled na nekdanje bojišče soške fronte.

Območje Mrzlega vrha je urejeno v muzej na prostem. Z vrha hriba se ponuja lep razgled na nekdanje bojišče soške fronte.

Greben je prepreden s številnimi jarki in kavernami. Na majhnem prostoru je mogoče videti ostaline avstro-ogrske in italijanske prve obrambne črte. Za podrobnejši ogled položajev obeh vojskujočih se strani priporočamo vodnika, saj je veliko ostalin težje dostopnih.

Ob poti iz Zatolmina proti planini Pretovč se nahaja obnovljeno korito, ki je bilo postavljeno že za časa prve svetovne vojne. Na poti od planine Pretovč na Mrzli vrh v eni izmed kavern stoji oltar.

Dostop: Obisk muzeja na prostem na Mrzlem vrhu je mogoč iz dveh smeri:

iz vasi Zatolmin vodi makadamska pot proti planini Pretovč (2 uri hoje), z zahodne strani je mogoč dostop iz vasi Krn.

Pot iz vasi Krn se ujema z evropsko pešpotjo E7 in se zlagoma vzpenja do planine Pretovč(1,5 ure hoje). Od tam se nadaljuje po pašniku nad sirarno do erozijskih zajed, kjer steza krene v levo in kmalu doseže stene na severovzhodnem pobočju Mrzlega vrha, v katere je avstro-ogrska vojska izdolbla razsežne kaverne. Pred njimi je urejeno počivališče. Pot do vrha vodi levo mimo kavern, na vrhu je postavljen križ. Od planine Pretovč do vrha je približno 40 minut hoje. Zaradi večurne hoje turo na Mrzli vrh skrbno načrtujte.

Muzej na prostem Mrzli vrh je del Poti miru, ki povezuje ostaline 1. svetovne vojne.

Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju
Gregorčičeva 8
SI-5222 Kobarid
T: 05 389 01 66
M: 031 586 296
F: 05 389 01 68
E: info@potmiru.si
W: www.potmiru.si