Zaprikraj, Muzej na prostem prve svetovne vojne

Poglej na zemljevidu

Na območju med planinama Zaprikraj in Predolina je urejen muzej na prostem.

Na območju med planinama Zaprikraj in Predolina je urejen muzej naprostem. Tu lahko vidimo dobro ohranjene, očiščene in obnovljene položaje italijanske prve obrambne črte – strelske jarke, kaverne in utrjene položaje. V bližini se nahajajo še ostanki barak, topniški inminometni položaji ter obnovljeno spominsko obeležje.

V planini Zaprikraj lahko v poletni sezoni kupimo domači sir in skuto, ob povratku v Drežnico pa si lahko ogledamo zasebno zbirko prve svetovne vojne.

Dostop:
Z osebnim avtom iz Kobarida zavijemo proti vasi Drežnica, od tam pa proti Drežniškim Ravnam (7 km). Pred strnjenim delom Drežniških Raven je križišče v katerem zavijemo desno in po slabem kilometru pridemo do korita, kjer se asfalt konča. Tu parkiramo avto in peš nadaljujemo po makadamski poti do planin Zapleč in Zaprikraj (5 km). Ko pridemo do meje Triglavskega narodnega parka, je do muzeja na prostem še 30 minut lahke hoje po makadamski cesti. Ostaline prve italijanske obrambne črte se nahajajo na obeh straneh makadamske poti pri razcepu gozdne poti in poti v planino Predolina.

 

Muzej na prostem Zaprikraj je del Poti miru, ki povezuje ostaline 1. svetovne vojne.

Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju
Gregorčičeva 8
SI-5222 Kobarid
T: 05 389 01 66
M: 031 586 296
F: 05 389 01 68
E: info@potmiru.si
W: www.potmiru.si