Tematska pot Na svoji zemlji

Tematska pot Na svoji zemlji povezuje dediščino filma Na svoji zemlji s prostorom Baške grape, kjer je bila posneta večina prizorov. Ohranja skupni spomin ustvarjalcev in domačinov na čas snemanja filma, ki je pomenil začetek slovenske profesionalne kinematografije.

Na osmih tematskih tablah je predstavljenih sedem prizorov iz filma. Zaključna tabla stoji ob spomeniku, ki je posvečen snemanju filma.

 

Opis poti:
Na Grahovem ob Bači stojijo tri table: prva je posvečena prizoru veselja ob kapitulaciji Italije in stoji blizu dvorane Krajevne skupnosti, druga prizoru, ko belogardisti zaprejo Tildico, in stoji nad vaškim koritom ob Štefcovemu vrtu, tretja pa stoji poleg spomenika snemanju filma nasproti Brišarja (vsebinsko je ta zaključna).

Pot se mimo cerkve spusti do reke Bače in čez Logarjevo brv vodi proti mogočnemu Logarjevemu mostu; pred viaduktom stoji tabla s prizorom miniranja mostu.

Na drugem bregu Bače se pot vzpne po pobočju Spodnjega Bukovega do točke, kjer so bili posneti uvodni kadri: Stane, glej jo, našo Grapo! Prava točka je precej visoko na lokalni cesti proti Zakojci, skoraj enaka tabla pa stoji na domačiji Pri Brelhu, od koder je lep pogled na obe vasi, čeprav je očišče precej nižje kot v filmu. Blizu domačije Pri Kobalu se pot po gozdni stezi spusti proti Zarakovcu in prečka Bačo pri balinišču. Po desnem bregu vodi do Koritnice, kjer se povzpne do korita V klancu in točke O, moj Jezus! Spodaj, v središču vasi, pod hišo Pri Gasarju je bil posnet antologijski prizor Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši zemlji.
 

Tematska pot s Koritnice po desnem bregu Bače zakroži nazaj na Grahovo ob Bači do spomenika snemanju filma, izdelka kiparja Petra Jovanoviča, in zaključne table. Najbližjo medijsko točko najdete v okrepčevalnici Pri Brišarju (05/380 4801, 031/784 581, bojana.brisar@gmail.com).

Oglejte si še zemljevid tematske poti Na svoji zemlji
 

Skupine:
Napovedane skupine lahko začnejo tematski dan z ogledom filma Na svoji zemlji in razstave Tolminskega muzeja Na svoji zemlji – šestdeset let kasneje v tematski sobi v prostorih Krajevne skupnosti Grahovo ob Bači. Potem izberejo krajšo (2,5 ure) ali daljšo (4,5 ure) različico Tematske poti. Vodiči Društva Baška dediščina po želji organizirajo srečanje z domačini, ki se še spomnijo snemanja filma, ali pripravijo program ogleda druge kulturne in naravne dediščine Baške grape.

Kontakt za najavo skupin:
Društvo Baška dediščina
Stržišče 28
SI-5243 Podbrdo
E: info@tpnasvojizemlji.si

 

Tematska pot Na svoji zemlji je namenjena domačinom in obiskovalcem Baške grape, ljubiteljem filma in knjig, učencem, dijakom, študentom, družinam in upokojencem ter vsem, ki simpatizirajo z bojem zatiranih za osvoboditev. Pot je prosto dostopna. Gibalno ovirane osebe lahko dostopajo do večine tematskih tabel in do medijske točke Pri Brišarju. Otroke in mladino nagovarjata Orličeva zgodba in poljudna razlaga filmskih elementov, zanje smo pripravili tematske liste Orlič na svoji zemlji in tematske dneve Na svoji zemlji.

 

 

 

Več o Tematski poti Na svoji zemlji: 
E: info@tpnasvojizemlji.si
www.tpnasvojizemlji.si

Kontakt za najavo skupin:
Društvo Baška dediščina
Stržišče 28
SI-5243 Podbrdo
E: info@tpnasvojizemlji.si
Alenka Zgaga
M: 041 601 248