Most na Soči

Most na Soči leži na skalnatem pomolu nad sotočjem Soče in Idrijce.

Most na Soči leži na skalnatem pomolu nad sotočjem Soče in Idrijce, ki sta s svojima strugama, vrezanima globoko v skalnata korita, naselju nudili izvrstno obrambno zaščito. Zaradi akumulacijskega jezera HE Doblar so danes korita zalita, pod naseljem pa se razliva jezero, privlačno za ribiče in obiskovalce, ki uživajo na urejenih, razglednih in nezahtevnih sprehajalnih poteh.

Izjemne arheološke najdbe – na Mostu na Soči so odkrili preko 7000 predvsem železnodobnih grobov – uvrščajo ta kraj med najpomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi. Bogate najdbe segajo od mlajše bronaste dobe pa do rimskega obdobja, največ pa jih je zapustila železnodobna skupnost, ki je prav po našem naselju dobila naziv »svetolucijska kultura«.

Na Mostu najdemo restavrirane in zaščitene ostanke rimske hiše, na dolgo zgodovino opozarja cerkev sv. Mavra, prvič omenjena v pisanih virih že v letu 1192, zanimiv je spomenik vojakom iz I. sv. vojne na Postaji.

Rojstna hiša pisatelja Cirila Kosmača je vključena v evropski program Genius loci, ki povezuje rojstne kraje znamenitih ustvarjalcev - Giotta, Goye, Lorce, Novalisa in Kosmača.

Glavni okras Mosta na Soči je dandanes jezero. Čeprav umetno, še vedno ohranja edinstveno barvo skrivnostne Soče, kraju pa prinaša umirjenost, mehkobo in obilico rekreativnih možnosti.

Geološka znamenitost so skladi ploščatega apnenca Pod ključem.

LTO Sotočje
Petra Skalarja 4
SI-5220 Tolmin
T: 05 380 04 80
E: info@lto-sotocje.si