Drežnica, Vrsno, Krn

Vasi pod Krnom lahko razdelimo na območje Drežnice in območje Krna ter Vrsnega.

Vasi pod Krnom lahko razdelimo na območje Drežnice pod zahodno steno ter območje Krna in Vrsnega pod južnimi vesinami te mogočne gore.

Tudi vasi pod Krnom je najbolj zaznamovala I. svetovna vojna. Ostaline obrambnih položajev in utrdbe lahko sledimo na vsakem koraku v okoliškem gorskem svetu, predvsem na območju muzeja na prostem Zaprikraj. Večina današnjih planinskih poti je speljana po oskrbovalnih poteh, ki so jih vojskujoče se strani gradile do frontnih črt.

Najbolj znano izročilo območja so originalne drežniške maske narejene iz lesa. Domačini še dandanes zvesto obnavljajo prastare pustne običaje.

Drežnica premore tudi nekaj zelo zanimivih zasebnih zbirk, med katerimi je najbolj atraktivna zbirka Mirka Kurinčiča na temo I. svetovne vojne imenovana Botognice.

Zanimiva je rojstna hiša zgodovinarja Simona Rutarja v vasi Krn, na Vrsnem pa največ obiskovalcev pritegne rojstna hiša »Goriškega slavčka« - pesnika Simona Gregorčiča.

Slapovi in korita: Pod Kosečem se nahajajo do 60 m globoka divja in težko dostopna Koseška korita in slapovi potoka Stopnik in Brsnik.
Področje v bližini Vrsna velja za "območje slapov". Slap Brinta (104m) je lažje dostopen.

Gorska jezera: prvo – Jezero v Lužnici – najdemo dve uri hoda nad vasjo Krn, drugo, precej večje Krnsko jezero pa na drugi strani gore.

Posebnost območja je tudi orjaška kamnita goba pod vasjo Krn.

Več:
Prospekt Drežnica

Zloženka Drežnica in naokrog

Muzejska zbirka “Botognice”
Drežnica 22 a
SI – 5222 Kobarid
T: 05 384 86 01

Rojstna hiša Simona Gregorčiča
Vrsno 27
SI - 5222 Kobarid
T: 05 389 10 92
(Tolminski muzej)
F: 05 381 13 61
muzej@tol-muzej.si
www.tol-muzej.si